1976-ban születtem. 10 éves koromtól tanulok küzdősportokat-harcművészeteket. Gyerekként először a cselgánccsal kezdtem a tanulmányaimat, mint akkoriban oly sokan. Az évek során többször váltottam a küzdősportok között, a cselgáncs után éppen a karatéra. Nagykorúvá válásom után sokkal több lehetőségem lett, akár egyszerre több harcművészeti rendszer gyakorlására-tanulmányozására, amely szokásomat a mai napig is megtartottam.  MMJ

2000 óta, vagyis jelenleg 16 éve tanítok harcművészeteket. A 20-as éveim elején 6 évig a tanulmányaim mellett leendő testőröknek tanítottam közelharcot, lövészetet és részben szakmai ismereteket. Nagyjából ebben az időszakban fogalmazódott meg bennem, hogy engem valójában a katonai közelharcféleségek érdekelnek! Így más szemmel tekintettem az addig már jó szinten megtanult rendszerekre, mint az izraeli Krav-Magára és az orosz Szambóra, mely eredményeket főleg az elkötelezett gyakorlás és nem a szakmai célkitűzések ösztönöztek. Soron következőleg néhány oktatócéges felkérés és munka, újságcikkek, szakmai táborok, edzőtáborok és szemináriumok következtek. Azonban amikor visszatekintettem, hogy miért is válogattam ennyit a különböző stílusok között, rájöttem, hogy mindegyikből hiányzott nekem valami. 30 éves korom környékén (vagyis 20 évnyi küzdősport és harcművészet gyakorlás után) döntöttem el, hogy újat, főleg fegyveres-eszközös irányzatokból akarok tanulni.

Körülbelül 10 éve már, hogy megismerkedtem mozgásanyagát tekintve az Inosanto Kali-val, és a Jeet Kune Do-val. Ezeken keresztül a magyarországi képviselőjükkel, Juhász Zoltánnal. Az ő segítségével sikerült e rendszereket részekre bontva megvizsgálni, begyakorolni, megtanulni. Kiemelten egy-egy részét, mint magát a komplett rendszert. A mai napig is sokat tanulok tőle, köszönet érte! Ekkor vált egyértelművé számomra, hogy mi is hiányzott a többi rendszerből: az a nagyfokú szabadság, ami a Kali-ban alap! A sokéves ismereteim és tapasztalataim alapján kijelenthetem, hogy kevés ennyire logikus és jól felépített rendszer létezik, mint a Filippínó stílusok.

Jó mester is „holtig tanul”. Az én tanulmányaimnak sincs vége. Hiszem, hogy mindenki életében fontos szerepet kell, hogy játsszon a változás. A „tanulás= a változással”, mint azt egy általam nagyra becsült Mester már régebben mondta (Rony Kruger, 8.dan, 2000. nov., Izrael). Mindig van hová fejlődni és van mit tanulni, és ha semmi újat nem tanulnék, talán csak ugyanaz maradnék.

Eddigi észrevételeim-ismereteim szerint a Kali rendszere ötvözi a katonai közelharcok hatékonyságát és gyorsaságát, valamint a harcművészetek szépségét.